Gepubliceerd door: peter
Gepubliceerd: 31-10-2011 20:59:10
Het is begin 16e eeuw. Een rechtenstudent wandelt door de velden. Plotseling begint het hevig te onweren. De student is bang. Het gaat harder onweren. In zijn angst roept de student uit: "Heilige Anna, redt mij. Als ik hier levend uit kom, zal ik in het klooster gaan".
Hij kwam er levend uit en Martin hield woord. Hij trad toe tot de orde der Augustijnen. Daar ging hij theologie studeren. Hij leerde alle leerstukken van de kerk. Over zonde, over het vagevuur, over de hel. Hij werd professor in de theologie. En hij werd bang. Hij wist dat hij een zondaar was. Hij had vergeving nodig. Hij deed alles wat de kerk voorschreef om boete te doen.
Hij ging de bijbel lezen. Daarin las hij "De rechtvaardige zal leven door geloof". Hij ontdekte dat God vergeeft, niet op basis van goede daden die wij tegenover de slechte daden stellen, maar op basis van Zijn genade. Jezus heeft de straf voor alle zonden gedragen en God geeft genade als een vrije gift aan degenen die deze in geloof aanvaarden. Het was een grote ontdekking voor Martin. Hij merkte dat er veel mis was in zijn dagen. In de stad ging een prediker rond, die vergeving aanbood tegen betaling: pauselijke aflaten. Maar Martin had net ontdekt, dat God genade geeft aan wie gelooft. Hij besloot iets te doen, wat professoren in die tijd wel vaker deden. Hij formuleerde stellingen, om met zijn studenten over te discussiëren. Hij hing de stellingen aan de kerkdeur. Ze gingen over aflaten, vergeving en de macht van de paus. Zijn naam stond erboven: Dr. Martin Luther. Daarbij stond dat het de bedoeling was hierover een discussie te beginnen.
Maar de stellingen sloegen in als een bom. Het was het begin van wat we nu de Reformatie noemen. Luther wordt als een van de eerste protestanten gezien, maar op dat moment, 31 oktober 1517, was hij een Rooms Katholieke monnik.
In de protestantse kerken heet 31 oktober 'hervormingsdag'. Luther ontdekte de bevrijdende kracht van de genade van God. Hij rekende af met het beeld van een God die prestaties eist.
Als je ervan uitgaat, dat je je best moet doen om acceptabel te zijn voor God, dan is dat een einddoel. Aan het einde van je leven zie je pas, of je goed genoeg bent. Maar het bijbels evangelie laat zien, dat Jezus de prijs betaald heeft. God geeft vrije genade aan ieder die dat in geloof aanvaardt. Dat is geen einddoel, maar een Nieuw Begin, het begin van een Nieuw Leven met God.
Meer weten hierover? Je kunt contact met ons opnemen via de contactpagina op deze website.
Hij deed alles wat de kerk voorschreef om boete te doen.
Maar er kwam geen verlichting. Hoe kon hij van zijn schuld worden verlost? Hoeveel meer moest hij doen?Hij ging de bijbel lezen. Daarin las hij "De rechtvaardige zal leven door geloof". Hij ontdekte dat God vergeeft, niet op basis van goede daden die wij tegenover de slechte daden stellen, maar op basis van Zijn genade. Jezus heeft de straf voor alle zonden gedragen en God geeft genade als een vrije gift aan degenen die deze in geloof aanvaarden. Het was een grote ontdekking voor Martin. Hij merkte dat er veel mis was in zijn dagen. In de stad ging een prediker rond, die vergeving aanbood tegen betaling: pauselijke aflaten. Maar Martin had net ontdekt, dat God genade geeft aan wie gelooft. Hij besloot iets te doen, wat professoren in die tijd wel vaker deden. Hij formuleerde stellingen, om met zijn studenten over te discussiëren. Hij hing de stellingen aan de kerkdeur. Ze gingen over aflaten, vergeving en de macht van de paus. Zijn naam stond erboven: Dr. Martin Luther. Daarbij stond dat het de bedoeling was hierover een discussie te beginnen.
Maar de stellingen sloegen in als een bom. Het was het begin van wat we nu de Reformatie noemen. Luther wordt als een van de eerste protestanten gezien, maar op dat moment, 31 oktober 1517, was hij een Rooms Katholieke monnik.
Luther wordt als een van de eerste protestanten gezien, maar op dat moment, 31 oktober 1517, was hij een Rooms Katholieke monnik.
Hij wilde geen andere kerk starten, hij wilde de kerk ontdoen van misstanden. Veel van wat hij naar voren bracht zal door menig hedendaagse katholiek met instemming worden ontvangen.In de protestantse kerken heet 31 oktober 'hervormingsdag'. Luther ontdekte de bevrijdende kracht van de genade van God. Hij rekende af met het beeld van een God die prestaties eist.
Hij rekende af met het beeld van een God die prestaties eist.
In plaats daarvan toont de bijbel ons een genadige God, die naar ons toekomt.Als je ervan uitgaat, dat je je best moet doen om acceptabel te zijn voor God, dan is dat een einddoel. Aan het einde van je leven zie je pas, of je goed genoeg bent. Maar het bijbels evangelie laat zien, dat Jezus de prijs betaald heeft. God geeft vrije genade aan ieder die dat in geloof aanvaardt. Dat is geen einddoel, maar een Nieuw Begin, het begin van een Nieuw Leven met God.
Meer weten hierover? Je kunt contact met ons opnemen via de contactpagina op deze website.
Reageer
Om te reageren, moet je eerst aangemeld zijn. Heb je nog geen gebruikersnaam? Click dan hier om je te registreren als gebruiker van deze website.